ZEWS Prpjesi Karadeniz Havzası Programı 2014-2020, Avrupa Birliği’nin Avrupa Komşuluk Aracı (ENİ) altında yer alan Sınırötesi İşbirliği (CBC) programı tarafından desteklenmektedir.
Projenin yürütücüsü Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi (TÜRKİYE)’dir.
Proje Ortakları
Proje Ortakları: Nessebar Belediyesi Turizm Geliştirme Konseyi BULGARİSTAN, Ukrayna Deniz Çevresini Koruma Derneği UKRMEPA UKRAYNA ve “Civitas Georgica” Uluslararasi Derneği CIVITAS GÜRCİSTAN’dır.
Proje, Odessa / Ukrayna, Burgaz / Bulgaristan, Guria / Gürcistan ve Tekirdağ / Türkiye sınırları içindeki; 1) kıyı şeritlerinde plastik atıkları ile balıkçılık ve temizlik maddesi atıklarının sayısının gözle görünür oranda (> 2.5 cm) azaltılmasına, 2) deniz yatağında metre kareye düşen balıkçılık faaliyeti artığı çöplerin 2020 seviyelerinden 2012 seviyesine düşürülmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Projenin Özel Amaçları.
• Deniz çöplerinin toplanması ve imha edilmesi: Proje, (1) deniz yatağından minimum 1,5 tonluk olta artığı toplamak üzere, her ülkede birer organizasyon olacak şekilde toplam dört adet ¨çöp avcılığı¨ kampanyasını gerçekleştirmeyi; 2) 7-16 yaş grubu çocuklar ve öğretmenleriyle birlikte her ülkede birer adet olmak üzere toplam dört adet kumsal temizlik kampanyası düzenleyerek en az 0,5 tonluk çöp temizlemeyi amaçlamaktadır.
• Çocuklar arasında kamu farkındalığı yaratma: ILMM-BSE projesi kapsamında Türkiye, Bulgaristan, Ukrayna ve Gürcistan’da çevre eğitimi vermek ve kamuoyu oluşturmak üzere uygulanmaya başlanan Ekosistem Eğitim Programı’na (EEP); bu proje çerçevesinde Türkiye’den 15, Bulgaristan’dan 5, Ukrayna’dan 10 ve Gürcistan’dan 10 adet olmak üzere toplam 40 ilkokul veya ortaokulun katılımı ile Türkiye’den 15, Bulgaristan’dan 5, Ukrayna’dan 20 ve Gürcistan’dan 10 olmak üzere toplam 50 sivil toplum kuruluşunun ve Türkiye’den 10, Bulgaristan’dan 5, Ukrayna’dan 7 ve Gürcistan’dan 3 olmak üzere toplam 25 yerel medya kuruluşunun katılımı amaçlanmaktadır.
Eylemin hedef kitleleri 7-16 yaş grubundaki ilk ve orta dereceli okul öğrencilerini, öğretmenlerini, yerel balıkçıları ve yerel toplulukları kapsamaktadır.
Proje 24 ay sürelidir.
Projenin toplam bütçesi € 872 118,00’dur.
Projenin Beklenen Sonuçlar; atık yönetim mevzuatının doğru biçimde uygulanması, kıyı ve denizlerde deniz çöplerinin azaltılması, yerleşim alanı sakinlerinin ve turistlerin atık bilincine yönelik davranışlarının geliştirilmesi, bir izleme programının oluşturulması; maksimum düzeyde ekosistem korumasına ulaştıracak ekolojik bilgi tabanlı ve güdümlü bir Bölgesel İyi Çevre Statüsü için uygun girişimlerin yaratılması ve bu girişimlerin insanlık için en yüksek sürdürülebilir yaşam kalitesi koşulu ile tutarlılık göstermesinin sağlanması beklenen sonuçları ifade etmektedir.
Projenin temel faaliyetleri, proje yönetim etkinlikleri, iletişim etkinlikleri, kaynaştırıcı etkinlikler ve orta sıfır atık etkinlikleri olarak tanımlanmaktadır